IF I… – излиза втората песен от „Войната на инструментите“

Александър Костов

На ход е IF I… втората песен, специално създадена за „Войната на инструментите“ (War of instruments). Уникалната интернет платформа представя песни, записана в три коренно различни стилово и ансамблово варианта, но звучащи в абсолютен синхрон. Програмата позволява да се добавят и изключват инструменти, да се миксират трите записа, така че да се  експериментира с музиката и да се получи различен аранжимент. Подходяща е както за професионалисти, така и за любители на музикалното изкуство и е особено полезна за ученици и подрастващи, изкушени от “играта с нотите“.

Успехът след старта на „Войната на инструментите“, дава стимул на младия композитор Александър Костов да продължи развитието на идеите си. Проекти в този нетипичен стил се срещат изключително рядко в световен мащаб и изискват освен безпрецедентен композиторски талант и пълна концентрация по време на създаването на музика.

„От самото начало опитвам да си представям как би звучала песента в различните варианти – разказва Александър Костов – Всяка музика би могла да се изработи в много аранжименти, но магията тук е да звучи в синхрон, изпълнена от три различни състава. Реално с всяка мелодия може да бъде направено нещо подобно, но за да „звукне“ по този начин, трябва да се преобърне композиторското мислене“  

Песните в платформата са в уникален и изключително рядък в световен мащаб стил

За новия етап от „Войната на инструментите“ Александър работи със същия музикантски екип, на който създава и първата песен от платформата- „It`s My Time To Bе Alive“.  

Текстът на новата песен “If I…” отново е на  Прея,  като Костов споделя, че изцяло се доверява на нейната творческа муза. „Аз наистина не знаех за какво искам да се пее. Ето например има страшно много текстове за любов и този път сякаш беше добре да е нещо по- различно и  фокусът да е чисто музикантски. Ако този начин на интерактивно слушане стане популярен и слушателят всеки конфигурира сам стила на определена песен- тогава може би ще се фокусирам върху това как текстът да се изменя според слушателското желание.“

Александър Костов завършва Академията за музикално,танцово и изобразително изкуство

Александър Костов споделя, че след промотирането на „It`s My Time To Bе Alive“ получава силно позитивна обратна връзка и дори на пощата му пристигат експерименти в подобен стил на музикално създаване. Интересът от журналистите също е на лице и част от техните въпроси засягат все по-актуалната тема дали технологията ще измести твореца: „Поне в близко бъдеще едва ли технологията ще е водеща. Малко или много ние казваме на компютъра какво да прави- той не решава сам. Компютърът е улеснение, той също е вид инструмент. Важното е човекът пред монитора да има качества, за да създаде нещо стойностно, а не само да подреди поредица от случайно написани тонове. Аз съм „за“ развитието на технологиите, но съм против да сме все по-зависими от тях.“

IF I…War of the Instruments (alexanderkostov.com)

Александър Костов е роден в Пловдив. Завършва Академията за музикално,танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив със специалност „Композиция“, в класа на проф. Димитър Тъпков и проф. Велислав Заимов. Кариерата му на композитор започва още когато е на 17 години. Днес той работи в свое звукозаписно студио в София, част е от екипа на семплинг компанията Strezov Sampling и на компанията Four For Music Ltd.

Сред заглавията, за които е композирал музика, са филмите „Писма от Антарктида“, „Белези“, „Корпус за бързо реагиране“, „Кайн“ /който печели награда за най-добра филмова музика през 2014 година на международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“/, „SMART Коледа“, „Блян за щастие“, „Падаща Звезда“, много реклами и игрите Don Zombie, Project Frox: 12 stages of suffering, Хановете, Timber Slash, Pop’em All, Zone of risk.

Александър работи, заедно с Георги Стрезов, Симеон Едуард и Велислава Георгиева и по музиката на нашумелия български филм „Чичо Коледа“, а една от последните му работи е по документален филм на Бояна Топчийска за Екатерина Каравелова.