Вело-ентусиасти помагат на младежи с двигателни увреждания

Целта на инициативата е набавяне на специални велосипеди за хора в неравностойно положение

Млади хора ще пътуват с велосипеди, прекосявайки над 300 км по поречието на река Дунав.

Демонстративното пътешествие ще се случи между 04-ти и 12-ти август, по маршрута на „Евровело 6“, а с екипа от запалени велосипедисти, изживяването ще сподели и младеж с церебрална парализа.

Петър Нефтелимов
Петър Нефтелимов – героят на похода

Всъщност идеята на велопохода е да се насочи вниманието към маршрута на „Евровело 6“, недостъпен за хората с двигателни увреждания и възможността в България да се набавят специални велосипеди за живеещите в неравностойно положение. Петър Нефтелимов, младежът който стартово се включва в инициативата, ще бъде първият герой, осъществил мечтата си да пътува с велосипед, въпреки трудностите.

В момента целта на Недялко Дервенков, Иван Димитров, Александър Хинков и Кремена  Деспинова, инициаторите на кампанията, е набиране на средства за изработка на специализираното колело. То ще позволи на хората с двигателни проблеми да си подарят незабравими преживявания, да се почувстват свободни и да усетят магията на байктуринга…При това напълно безплатно.

Към момента средствата се събират, чрез кампания в „1% промяна“. Всеки може  да разбере повече за идеята или да се включи като дарител, чрез сайта:

http://onepercentchange.today/causes/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b7%d1%8a%d0%bc/

Личната история на Петър Нефтелимов сама по себе си е пример с несломим дух и вяра в живота. Повече за Петър, разказано от самия него, може да видите тук:

https://profesionalisti.info/portfolio/petar-neftelimov/

За „ЕвроВело“

„ЕвроВело“ е мрежа от 16 трансгранични вело маршрута, свързващи и обединяващи целия европейски континент. Маршрутите могат да се използват както от туристи, така и от местните хора, които пътуват ежедневно.  Въпреки многобройните усилия на Европейската федерация на велосипедистите (ECF) и на Европейската комисия – маршрутите „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“ са изключително слабо развити в българските си части.

„Някои казват, че това е следствие от корупция, други твърдят, че е неадекватно управление. Ние казваме, че няма никакво значение – в случая, това което има значение е, че българската икономика понася сериозни пропуснати ползи в тази насока, а именно – вело-туристите харчат всяка година над 9 милиарда евро (над 2,9 милиарда пътувания с велосипед) по тези маршрути и нито стотинка не влиза в българска икономика. Искаме да покажем на света, че дори хора във физически неравностойно положение като Петър могат да направят това пътуване и ние си поставяме за цел да го осъществим, въпреки липсата на подходящи колелета, обществена подкрепа и инфраструктура.“, споделят организаторите.

Сред целите на кампанията са още ежегодно организиране на „ЕвроВело“ за всички, както и да помогнат на повече хора в неравностойно положение да усетят вкуса на свободата от придвижване с колело. Младите хора работят върху повишаване на информираността за мрежата на „ЕвроВело“ и по-специално – „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“. Те се ангажират да популяризират инициативата със семинари, велосипедни състезания и присъствие в интернет, за да помогнат на повече хора в неравностойно положение да карат велосипед, заедно с всички останали любители на спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *