Шемар Мур повежда „Специален отряд“

Шемар Мур

Шемар Мур е роден на 20 април 1970 г. в Окланд, Калифорния, САЩ. Баща му е афроамериканец, а корените на майката са ирландски, френски и канадски. Името му Шемар (Shemar) е комбинация от първите три букви на имената на родителите. Като дете Мур живял с майка си в Холандия, така че първо проговорил холандски, а английския му е втори език. В края на 70-те се връщат в Бостън, Калифорния,
но и там не се задържат особено дълго, защото започват да се местят от град на град. Шемар завършва гимназия в Пало Алто, Калифорния, където демонстрира изключителни спортни заложби в областта на бейзбола, американския и европейския футбол. През 1988 записва комуникации в университета Санта Клара, съчетавайки лекциите със занимания по лека атлетика и отново бейзбол. По същото време прави първите си стъпки в театралното изкуство, но и в модния бизнес, припечелвайки за сметките и таксите в учебното заведение от дефилета и снимки на реклами.

Една от първите екранни изяви на Шемар е през 1994 във вариететното шоу Circus of the Stars, а две години по-късно влиза в популярното музикално шоу за афроамериканци Soul Train, където през 1999 става третият постоянен гост чак до 2003. Началото на кариерата му включва кратки участия в различни сериали – по един епизод в ситкома Living Single (1995) и комедиите The Jamie Foxx Show (1996), Бавачката и Арлис (двата от 1997). Трийсет и шест месеца след телевизионния си дебют получава малка роля в забавния романс Hav Plenty, разказващ за сърдечните неволи на един писател.

В „Специален отряд“ Шемар Мур е Даниел Харелсън по прякор „Хондо“ – бивш морски пехотинец, наскоро натоварен със задачата да ръководи специален тактически отряд – последната и най-надеждна защита на правозащитните сили на Лос Анжелис. Разкъсван между лоялността си към града, в който е роден и израстнал и предаността си към братята си по оръжие от военоморските сили, Хондо притежава всичко необходимо, за да бъде отличен водач на елитния отряд, докато преодолява различията между двата си свята.

Какво всъщност е различното в „Специален отряд“ от 2017?

Шемар Мур повежда „Специален отряд“

Сериалът отразява до голяма степен проблемите на нашето съвремие. В него става въпрос за истинския живот, за ерата „Тъмп“, за етническото напрежение, за хомофобията. Аз лично страня от политиката, не ме интересува за кого сте дали гласа си, но всички в нашето съвремие страдаме от подобни проблеми и затова в сериала става дума за това, което се случва днес, независимо какво си въобразяват и говорят някои властимащи. Има расизъм, има страх, има тероризъм. Не е само черни срещу сини или черни срещу бели, отнася се за всички етноси. Сега да не решите, че ще ви проповядваме от екрана или нещо подобно! Не! Това е „Специален отряд“ все пак, няма да ви дотягаме, напротив обзалагам се, че ще прекарате приятно времето си, ще има напрежение, ще има екшън. Всичко, което очаквате от „Специален отряд“, но ще има и изненади.

Гледали ли сте оригиналния S.W.A.T. „Специален отряд“?

Бях дете по това време, така че не си спомням кой знае колко от сюжета, но пък помня прекрасно песента. Помня и как търчах около къщата ни и се преструвах, че съм един от тях. Разбира се, когато стана ясно, че ще приема ролята отново изгледах филма, но това гледане е по-различно, защото вече е от гледна точка на моята роля, на моят герой.

Имате ли общи черти с героя си Хондо?

Имаме много общо, но сме и много различни. И аз като него съм от Източен Лос Анжелис, от смесен произход съм и също съм израснал по улиците на квартала…

Герой ли е Хондо?

Хондо е герой по неволя. Никога не се е стремял към подобни върхове. Знае, че е добър в това, което прави, изключително добре е обучен, притежава и талант, и набор от невероятни умения, все пак е бивш морски пехотинец. Хондо не си търси белята, но ако попадне в подобна ситуация няма да се поколебае в действията си. Той е лоялен, но също е склонен да пренебрегва правилата с цел да постигне златния баланс между състрадание и справедливост, защото идва от определена общност, която никога няма да спре да оказва натиск върху него за да докаже, че не се е продал за пари, че не е забравил кой е и откъде идва.

Какво е да сте в главна роля, да сте звездата на сериала?

Куп отговорности, но аз все пак имам добър тренинг от Манди Патикин и Джо Мантеня, когато замести Манди (в „Престъпни намерения“) и знам как да се държа професионално, да създавам и поддържам приятелски отношения с другите актьори.

Хондо е в изключителна форма. Как се подготвяхте за ролята?  

Преминах от две хранения на ден на 4 или 5. Хората ще си кажат – късметлия, може да яде колкото и каквото си поиска, но не е точно така. Не можех да ям снаксове, чипсове, пица, сладолед. Трябваше някои неща напълно да отпаднат от менюто ми. По едно време ядях само храни с високо съдържание на въглехидрати и протеини, защото много горях в залата и на снимачната площадка. По същото време работех с големи натоварвания във фитнеса като определено си давах много зор, защото бях изградил достатъчно маса и можех да си го позволя.

Кажете ни нещо повече за това как решихте да се разделите с „Престъпни намерения“?

Беше решение на сляпо, имах голяма нужда от промяна и от поле, на което да се развивам. Въобще не подозирах за съществуването на „Специален отряд“, бях безработен за известно време и се ослушвах за добро предложение. Отидох на почивка в Сидни, Австралия, където съвсем от нищото получих това прекрасно, изпратено на личната ми поща писмо от изпълнителния продуцент Шон Раян, последвано от това на президентът на CBS Глен Гилър, като и двете бяха в стила на: „Имаме готов проект и смятаме, че си много подходящ за него“. Не съм се дърпал много!

Много се вълнувам от факта, че съм част от толкова яко шоу, което откровено вярвам ще има с какво да ви изненада. Може и да не се съгласите с посланията, но със сигурност ще се замислите върху тях. Те могат да ви накара да дискутирате, могат да ви провокират да започнете разговор, могат да ви накарат да проявите повече разбиране, да сте по-толерантни, по-търпеливи. Ако дори едно от тези неща постигнем със сериала си, значи всичко си е заслужавало!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *