Килимите на семейство Парпулови

Семейство Парпулови от град Костандово поддържат жив старинния занаят и печелят състезания с персийски и индийски майстори

Килимите на семейство Парпулови

Как едно семейство от малко българско градче създава съвременна история, помогнала да се съхрани онзи приказен народен дух и талант, който българките предават от майка на дъщеря, от баба на внучка? И да го покаже на планетата Земя чрез достойното си присъствие в кралски дворци и домове на световни големци. Годината е 1998-а. Британецът Дейвид Бамфорд и българите Нино и Тодор Парпулови, досущ като тримата юнаци от приказките основават предприятие, предназначено да твори не само красота и работни места в един отдалечен край, ами и да опази традициите в тъкането на ръчни килими. Сръчните ръце и вековното знание на жените от района около град Костандово, Велинградско, свършват останалото.


В Костандово изпълняват по една поръчка за британския кралски двор всяка година

Само така едно малко българо-британско предприятие успява да изпревари персийски, индийски и китайски тъкачки в надпреварата за поръчки от Бъкингамския дворец.
А всеки изтъкан килим, означава препитание за района и почит към културното наследство на Великобритания, Европа и България.
Ръчният текстил разказва истории и пази живи традициите.

Компанията на семейство Парпулови се е наложила като един от последните оцелели в Европа производители на килими- уникати и има свои произведения в дворци и сгради под опеката на Британското кралско семейство, музеи в Западна Европа и представителни институции дори зад Океана.
22 години след трудното начало изпълненият с успехи път стига от град Костандово до най-значимите светини на Великобритания: Бъкингам, Озборн хаус, Гудуд, Лайм парк, замъкът Аник, както и музеят Албертина във Виена.

Този успех предизвиква любопитството на принц Чарлз и кани Дейвид Бамфорд и Нино Парпулов на негова територия в Уелс.

На срещата той предлага едно по-дългосрочно сътрудничество, чрез което да се съхрани постигнатото в България. Но престолонаследникът на британския трон поставя условие, което те до днес не успяват да преодолеят, а именно – видна институционална подкрепа, която да покаже, че държавата България също цени това което е постигнато.

Килимите продължават да се изработват по поръчка, като в тях се влагат натрупания опит, вековни умения и много душа и сърце. Купувайки неповторим продукт, клиентът не само подкрепя местните хора, които продължават да доказват таланта си, но и придобива текстилни шедьоври – част от историята на Европа.

Сред уникалните произведения е специална поръчка от Версай

Сред уникалните произведения на „Хемус” ООД е и специална поръчка от Версай за отдавна изгубен през вековете килим на Луи XV, чиито дизайн изследователи опитвали да възстановят с години. Тъкачките от Костандово трябвало да пресъздадат невероятните шарки, при които за първи път се излизало от традиционните персийски мотиви и те били заменени с кралски регалии– корона, скиптър, герб. От този шедьовър тръгва европейската следа в килимарството.

Сръчните български ръце са възстановили и килим на Наполеон с неговия монограм в средата.

В Костандово изпълняват по една поръчка за британския кралски двор всяка година, а собственици на тъканите послания от България са холандската кралица Беатрикс, Джейн Чърчил – внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият британски министър-председател Тони Блеър, замъкът Алнуик, в който е заснета част от филма “Хари Потър”, стаята на цар Борис III в Рилския манастир, Националната организация за запазване на културното наследство на Великобритания.

Българските таланти са направили реплика на най-прочутия килим от библиотеката на кралица Виктория, който отдавна не съществува, по стари картини и предания. 

Кауза за семейство Парпулови е да превърнат килимарския занаят в Костандово в туристическа атракция и да запленят посетителите с тайните на това изкуство. Те вече посрещат посетители и им разкриват красотата на всяко възелче.

Едно от помещенията на цеха е отделено като изложбена зала, като идеята на фамилията е тя да прерасне в музейна експозиция.

Според Надя Парпулова, която се е заела с мисията да популяризира местния бизнес, осъществяването на амбициозните им цели ще има поне три обществено значими ефекта:

  1. Да създава работни места в район с висока безработица;
  2. Да достига до по-висок клас клиенти, което ще доведе до повече социални придобивки за жените.;
  3. Да покаже едно престижно световно-конкурентно производство, родеещо се с изкуството, което  не съществува никъде другаде.

В досегашната си над 20-годишна практика майсторките от Костандово са сътворили повече от 400 ръчно тъкани килими.

Постигнатото е факт, то не е легенда или приказка, а история която вече е написана, за която се говори в Европа и не само! В момента Нино Парпулов работи по проект на музея Джордж Вашингтон в САЩ.

Духът на тъкачеството витае в Родопите от най-малко 5000 години и все търси път да се изяви. Нино Парпулов се оказа един от най-изявените му проводници. Дали обаче това, което е сътворено в Костандово ще продължи и ще се превърне в пример за децата ни или стотиците векове опит ще угаснат с угасването на „Хемус“ е въпрос, на който само времето ще отговори.

А ние, ние докато можем ще го пазим и показваме, заричат се семейство Парпулови.