Революционна японска технология помага на обездвижени хора

В болница „Сердика“ японски робот възхити академици, професори и лекари с възможностите си за лечение на обездвижение хора. В края на месеца академик Трайков – един от най-търсените невролози в България, Андрей Марков (съосновател и управител на Аджъбадем Сити Клиник) както и доцент д-р Спас Спасков – бивш директор на “Пирогов” се събраха със свои ВИП колеги по покана на най-голямата болница за рехабилитация в България – “Сердика”, а причината е представянето на революционния робот HAL CYBERDYNE, внесен ексклузивно от “Сердика”. Светилата в българската медицина не само останаха впечатлени от възможностите, които предоставя робота HAL за възстановяване на пациенти с травми, а пожелаха и да бъдат информирани постоянно за състоянието на лекуващи се вече пациенти.

Емил Янков, д.м.н. (вляво) и Андрей Марков
Емил Янков, д.м.н. (вляво) и Андрей Марков

Демонстрацията протече динамично със съдействието на двама пациенти от болницата, лекуващи се с HAL – Цветомир и Любо – с направени до момента вече съответно шест и 20 процедури.

Интересът към свръх-машината стана още по-голям след като някои от гостите зададоха въпроси към пациентите как се чувстват след процедура с HAL и получиха повече от положителен отговор.

За да предостави възможно най-високо качество на медицинската услуга с робота HAL “Сердика” изпрати свой екип на обучение в Япония, където прекараха достатъчно много време за да усвоят тънкостите на фината техника. Директорът на “рехабилитация и физиотерапия” в “Сердика” г-н Димитър Петров разказа накратко за ключовите моменти при прилагането на HAL в лечение на травми на пациенти и демонстрира как HAL разпознава импулсите на мозъка, превръщайки ги в движение.

Достъп до революционния метод за рехабилитация би имал всеки, който се допита до екипа на болницата.

Оказва се, че след Швейцария, Германия и Италия, България е четвъртата държава в Европа, която разполага с революционния екзоскелет. Достъпността е приоритет за “Сердика” и медицинската услуга с екзоскелета е на приемлива цена.

Събитието приключи с множество благодарности за екипа на “Сердика”.


—————

HAL (Hybrid Assistive Limb) е най-съвременната технология в света за възстановяване на двигателните функции при травми и заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат. Екзоскелетът HAL води до сливане на човек, машина и информация чрез прецизно улавяне на нервни импулси. Японският робот, произведен от световния лидер в създаване на подобни изобретения, помага на хора с физически увреждания да се движат и им дава възможност да упражняват по-голяма мускулна сила от обикновено. Уникалният механизъм на технологията ускорява регенерацията на невроните и “учи” мозъка отново да движи крайниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *