„Остров Белене- остров на свободата или остров на робството“ в Нов Български Университет

Уникална фотоизложба посветена на първия концентрационен лагер „Белене“

Събитието:

По повод 30-годишнинта от създаването на НБУ и 5-тата годишнина от създаването на магистърска програма „Криминология и политика за превенция на престъпността“ на 14.10.2021г. във фоайето на 1-ви корпус на университета бе открита фотоизложба озаглавена: “Остров Белене- остров на свободата или остров на робството“.

фотографията на Моника Димитрова
Фотография на Моника Димитрова

Изложбата:

Организатори на изложбата са Департамент „Национална и международна сигурност“/Лаборатория за специализирани изследвания на рисковете и сигурността/ и Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“/Лаборатория по графичен дизайн /.

Водещи на откриването бяха проф. д-р Ненко Дойков, доц. Д-р Илия Кожухаров, гл. ас. д-р Гергана Йорданова. Фотоизложбата е финансирана от Централен фонд за стратегическо развитие.

Фотоизложбата включва символично 30 фотографии на студенти и преподаватели от двата департамента и са направени по време на Втори пътуващ семинар по криминология до остров Персин, в близост до град Белене, състоял се на 12 и 13 юни 2021г.

Стативите с фотографиите разказват за един минал, но дълбоко запомнящ се момент от историята на страната, а именно периода след 1944г. където на острова се е намирал първия концентрационен лагер „Белене“. Над 8000 сънародници-интелигенти намират смъртта си тук, редом до прекрасната флора и фауна.

Основно фотоизложбата е акцентирана към бившия трудово-възпитателен и концентрационен лагер в периода 1949-1989г.
Мария Григорова

Затворът бива разрушен, за да се заличат следите, но фотографите са успели да уловят и запечатат останките от човешките истории на един обречен живот- малки, порутени къщурки, зеещи прозорци, гниещи столове, изподрани стени, остатъци от бодлива тел, лозунги от тоталитарното минало…

Още в началото на експозицията, във фотографията на Моника Димитрова, пред останките на малка къщичка свети в аленочервено цвете- мак, символизиращ пролятата несправедливо кръв, а Мария Григорова е запечатала стена, говореща за болка, безнадеждност.

На фона на тази тъга са подредени стативи с фотографии на  невероятната природа на парк „Персина“– като сблъсък между мрака на обречеността и красотата на заобикалящото.

Пространствено стативите завършват с почитта към невинните жертви, която днес се отдава- паметника на Йоан Павел II и католическият храм „Рождение на Блажена Дева Мария“ в Белене, които сякаш са издигнати, за да опрощават греховете и душите.

За всички тях във фотографията на Десислава Викторова все още свети пламъчето на почти изгоряла свещичка.

Прекрасният разказ на тази фотоизложба може да посети всеки желаещ в работните дни на НБУ.

Входът е свободен.

Автор: Пламена Благоева