На 1 юли става ясен носителят на Националната награда за млади таланти „13 века България“ в съвременното изкуство и наука

На 1 юли Националният дарителски фонд „13 века България“ ще обяви официално кавалерът на Националната награда за млади таланти „13 века България“ в съвременното изкуство и наука.

Номинираните във второто издание на конкурса са четирима.

Изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова подчерта, че отличието е необходимо. Чрез него младите, талантливи и съзидателни хора в България разбират, че има грижа и мисъл за тях, че се цени всичко онова, което правят за родината си. А паричното изражение на приза от 5 000 лв. ще подпомогне образованието на победителя в чужбина.

За наградата кандидатстват български граждани на възраст до 35 години със завършено висше образование в сферата на изкуството и науката със значими постижения в съответната област, приети за следдипломна квалификация в акредитирани висши учебни заведения на територията на Европа, без България.

Призът на Националния дарителски фонд „13 века България“ се присъжда от жури, чиито състав се пази в тайна, но всеки от членовете е предложен от авторитетна институция в областта на изкуството и науката.

НДФ „13 века България“ ще обяви победителя в Балната зала на Двореца, Национална галерия

В подкрепа на всеки от номинираните НДФ „13 века България“ е организирал дарителска кампания на сайта си

„Основната мисия на НДФ „13 века България” е дарителството. А то се крепи на емоция“, казва изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова. – Да, наистина победителят ще е само един, но на нас ни се иска да подпомогнем развитието на всички номинирани. Затова създадохме кампанията „Подкрепи таланта – дари“. Основната цел на инициативата е да бъдат финансово и морално подкрепени претендентите за следдипломната им квалификация в европейски висши учебни заведения.“.

При второто издание на Националната награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука номинираните (по азбучен ред) са:

Делян Балев – международни отношения. Учи във Виена за магистър по „Културни различия и транснационални процеси“.

Виктория Желязкова – интердисциплинарен изследовател и фотограф. Прави магистратура във Факултета по социални науки на Масариковия университет, Бърно, Чехия.

Ана Костова – художник. В момента работи втора магистратура в Университета за изящни изкуства „Мутезиус“, град Киел, Германия, в класа на проф. Антже Майевски. 

Ивалина Трендафилова – нанонауки и нанотехнологии. На постдокторантска специализация (36 месеца) в Универтитета в Намюр, Белгия по програма BEWARE, съфинансирана от Marie Skłodowska-Curie Actions.

Кой ще стане вторият кавалер на Националната награда за млади таланти в съвременното изкуство и наука от Националният дарителски фонд „13 века България“ ще обявят тържествено на 1 юли 2022.