Моногамия или полигамия

Моногамия или полигамия? Вярност или изневяра? Брак или свободен цял живот? Отговорът на всяка от дилемите неизбежно опира до индивидуално разбиране и обществен морал, но Хулиганката няма намерение да казва познати неща, а да направи нестандартна статистика на нрави, епохи и религии.

 • В едно консервативно общество женската моногамия се подразбира сама по себе си. Връзките на жена с няколко мъже традиционно се осъжда, дори може да доведе до смъртна присъда на съгрешилата. Обратното обаче, един мъж и повече жени, се толерира и възприема като съвсем нормална практика. Понякога дори „притежанието” на повече жени е признак за знатност- цар Соломон е имал 700 жени и 300 наложници.
 • В консервативното общество се приема, че женската моногамия е природна  даденост и предполага здрави семейни връзки, правилно възпитание на поколенията и т.н. Фигурата на мъжа се свежда до природната му роля на самец. Мъжът трябва да оплоди колкото се може повече самки, а те примирени да отгледат здраво поколение.
 • От гледна точка на модерното общество разбиранията на миналото се струват наивни. Днешните либерални ценности предполагат пълна свобода на индивида. Днес наред с биологичното понятие пол, се въвежда и понятието социален пол или джендър (gender). Все повече се говори, че биологичния пол няма такова огромно значение като в миналото, а по важно е половото възпитание и социалната му роля.  Броят на полигамните мъже и жени е горе- долу еднакъв.
 • Така ли е наистина? В ислямския свят и днес е разрешено многоженството, дори жените са лишени от някои изконни права. А той е една трета от цивилизацията! Но тук религиозната доктрина е такава. Такива са и легендите. Една от тях гласи:  събрала се група от 40 недоволни жени, отишли при Али ибн Али Талиб, зет на Мохамед и го попитали защо исляма разрешава многоженството, а забранява на жените да имат повече от един мъж? Не е ли това несправедливо? Той  раздал на всички по една чаша с вода, след което ги накарал да ги излеят в един по голям съд. След което им казал всяка да взема обратно своята излята вода.  Но това е невъзможно, възкликнали те, тя се е смесила.  А той им го разтълкувал така: ако жената има няколко мъже, тя трябва да прави секс с тях, а когато забременее, как  ще разбере от кого е детето и чий род продължава? С което се счита въпросът за решен.
 • Но историята познава и обратният случай – многомъжство или полиандрия. Според тази традиция една жена сключва брак с повече от един мъж. Обикновено това са двама или

  полиандрия

  Има сведения за съществуването на полиандрия още в древна Месопотамия.

  трима братя, които живеят заедно и имат общи деца. Целта е да се запази или целостта на имота или поради други практически съображения. Мнението на психолозите е, че в такива отношения трудно се възпитава чувството на отговорност при мъжете.

 • Друг един мит свързан с моногамията, е че при нея рискът от полово предавани болести е сведен до минимум. Той е опроверган от професора по психология Тери Конли. Според нея, да правиш секс със сто партньора, използвайки предпазни средства е по- безопасно, отколкото с един, но без презерватив. Друго изследване, проведено от професор Ендрю Коксбърн от Австралийския национален  университет показва, че полигамните жени имат по- здраво поколение.
 • По подобен начин стоят нещата при хората изповядващи будизъм, но мотивацията е друга: ако използваме тялото си, за да доставяме щастие на другите, то ние си създаваме по добра карма.
 • В крайна сметка моногамията и полигамията са две страни на една и съща монета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *