Мисис Българии дефилират с Lucy Fashion за „Покана за пътуване“

Магдалена Гигова
Магдалена Гигова

Предаването за пътешествия по БНР „Покана за пътуване“ отбеляза празнично втората си годишна и 100-тното си издание, с пищно парти. Водещата и автор на съвместната продукция на програма „Христо Ботев“ и Intelligent music– Магдалена Гигова, посрещна гостите си в елегантното арт- пространство “Къщата на София”.

Маги, както я наричат приятелите и колегите беше облечена в копринен тоалет от Китай, един от многото донесен от нейните безбройни пътувания. Част от гостите също приеха екзотичната идея и се преобразиха в индийски принцеси или японски гейши, с етно облеклата, натрупани в личната колекция на Гигова от посещенията на 89 държави.  

По време на атрактивното събитие, гостите можеха да опитат и „черешката на тортата“ от различни национални кухни.

Президентът на асоциацията и почетен консул на България в Конго, Теодора Игнатова, изпрати дъхава обредна пита. В тон с пъстрата тематика на „Покана за пътуване“ израелското посолство поднесе фалафел и типични питки с хумус и паста от патладжан. Грузинската посланичка Тамара Лилуишвили изпрати националното печиво хачапури и бутилки с червено вино. Турското Министерство на  културата и туризма подслади празника с несметно количество баклави. България изпъкна с био сирената и кашкавалите на „Рукатка“. А изтощените от услаждане и угаждане възвърнаха енергия с напитките на „Тонино Ламборгини“.

Нашата страна беше представена и от едни от най-красивите носителки на титлата Мисис България, облечени в тоалети на българския моден бранд “Lucy Fashion”. Първа дефилира Вики Божилова, която притежава и титлата „Кралица на света“ от международен конкурс в Доминикана. Последваха я Ирина Белчева – „Бизнесдама на света“ от Рига; Илияна Карастоянова “Мисис Европа” – от Беларус; Малина Димитрова, доктор на науките и “Мисис Милениум” – от Доминикана, вице „Мисис Вселена“ Мариана Маринова (току-що излязла от „Фермата“) и съвсем прясно избраната Марина Цветанова. Тя още не е имала технологично време да се яви на световна надпревара, за да я спечели.

Но тъй като предаването не е само за екзотични посоки, а съчетава родолюбие и любопитство към света, от „Българската национална гайдарска асоциация“ изненадаха присъстващите с родопска мелодия от Стоян, ученик на Петър Янев.

Дара Екимова блесна изпълнявайки емблематичната песен на нейния баща „Мой свят“, а солистката на ансамбъл „Тракия“ Дарина Славчева- Славова бе шофирала до София с едничката цел да поздрави „Покана за пътуване“ за втората годишнина. Тя въодушеви за право хоро дами, облечени в индийски и китайски носии, както и в официални тоалети. 

Аплодиран беше жеста на художника Иван Яхнаджиев, който подари своя картина на съпродуцента  на „Покана за пътуване“ д-р Милен Врабевски. Той бе двойно трогнат, защото по време на тържеството звучеше музиката от последния му авторски албум Sorcery inside, създаден заедно със Саймън Филипс от група „Тото“. На събитието присъстваха още: Посланичката на Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, трикратната носителка на Златна игла София Борисова с дъщеря си Доротея, бившият шеф на Магистрална полиция и експерт в парламента полк. Красимир Занев, актрисата Гергана Стоянова, режисьорът Клара Армандова, писателката Йова Станкова, Мис България Елена Тихомирова и Мисис Глоуб Румяна Маринова, Деси Тенекеджиева, която живее в Лондон и сина й Йосиф, продуцентът на 20 конкурса за красота Меги Савова, която пристигна с почти пълен комплект „короновани особи“ с титлата Мисис България,  първата Мисис Баба Капка Амзина и половинката й Явор Цаков, Ива Дойчинова, Кирил Калев, Весел Цанков.