Карнавалът в Габрово със собствена пощенска марка

Габровци се фукат, че вече са маркови

Съвсем не на шега от първи април 2020 г. габровци ще могат да пускат своите писма със специална марка, посветена на Карнавала. Тя ще бъде валидирана на официална церемония точно в Деня на шегата. Мястото е ясно –  Домът на хумора и сатирата, естествено, в Столицата на хумора.

Специализираният експертен съвет по маркоиздаване към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията одобри темата миналата година, а по визията вече работи художничката Пепа Маркова. Бърз поглед през рамото ѝ обещава наистина удивителен резултат (може да видите прикачена снимка от работен момент).

Как се прави марката

Номиналната стойност на блока с една пощенска марка е нищо пари – 3 лв. Специалният пощенски печат към марката ще бъде предоставен за използване точно три работни дни от валидирането ѝ в централния офис на Български пощи в Габрово, а след това ще бъде прибран за съхранение. В деня на валидирането ще могат да бъдат купени едва 1000 броя, така че габровци, фенове на карнавала и филателисти, ще имат възможност (съвсем по габровски) да направят и добра инвестиция във времето.

Карнавалът в Габрово е най-старият и пищен карнавал в България. Корените му се простират още в края на XIX в. Той е и най-мащабното подобно събитие в страната ни – с повече от 2000 маскирани участници в шествието, разделени в около 100 карнавални картини – забавляващи или осмиващи политически, социални или злободневни теми.

Всяка година карнавалът има свое мото, а тазгодишното е ГАБРОВО 2020 – МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА.  Можете да станете част от него на 16 май, събота, когато за пореден път всички гости на забавната ни столица ще се убедят, че светът е оцелял, защото се е смял!

www.carnival.gabrovo.bg

https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/