Калоян Куманов вече е част от несравнимите Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Калоян Куманов
Калоян Куманов

Българският акордеонист Калоян Куманов отново поставя страната ни на международната музикална карта. Като един от малкото музиканти в Европа, използващи до виртуозност своя инструмент, Калоян е поканен да бъде част от международното турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra. За пръв път българин ще се присъедини към изключителния екип на: италианската певица Маргарита Абита, френския китарист Жулиен Шанал, Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), испанския перкусионист Алберт Муньоз, Даниел Карнбонел (кларинет, Испания) и цигуларите от Украйна и Испания- Олександър и Пере.

„За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница– споделя Калоян- Оказа се, че артистите на BGKO са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в „Калоян Куманов Проджект“ и… ето, че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда.“

Акордеонистът пуска „Adagio Безвремие“ и тръгва на европейско турне с огнените музиканти

Калоян Куманов и неговият специален акордеон BUGARI, модел – Conservatory (единствен в България) ще отпътуват на 11-ти февруари към Босна и Херцеговина, като първа точка от турнето. Инструментът има индивидуален билет и персонално място в самолета до своя собственик, а Калоян определя това освен като мярка за сигурност и като почит към неговото изкуство.

„Но преди да отпътувам на турне, в България имам още една много важна задача-допълва Куманов- Трябва да представя третата пиеса от „Калоян Куманов Проджект“.

ADAGIO БЕЗВРЕМИЕ

Adagio Безвремие“ е новият сингъл от уникалния проект. Базирана на тема от Йохан Себастиан Бах, пиесата майсторски се аранжира и мастерира от Юлиан Янев. За пръв път музикантът добавя и вокал към творбата, като избира завладяващия глас на Христина Нейкова. „Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език. – споделя Калоян Куманов и добавя, че и за пръв път видеото е толкова нестандартно, тъй като са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект.

Adagio Безвремие“ е част от предстоящ албум на Калоян Куманов. Част от пиесите в него акордеонистът представи в ексклузивния концерт в Студио 1 на БНР, заедно с музикантите Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиян Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров – китари. За подкрепата при създаването на „Adagio Безвремие“ Калоян Куманов изказва специални благодарности на Йордан Гинев.