Международният младежки медиен фестивал „Арлекин“ бе открит за 12-и път

Дванайсетото издание на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“ посрещна във Варна произведенията на участници от 16 държави, но най-чаканите гости бяха 40 българчета от Украйна. Те пристигнаха у нас, благодарение на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), в лицето на директора й Райна Манджукова. 

медиен фестивал „Арлекин“

Децата и младежите с нашенски корен, водени от Катя Герджик, ръководител на Медия център Украйна, донесоха обреден хляб със сол, който бе приет от Лили Спасова, директор в ИАБЧ.

Нашите сънародници от всички краища на воюващата държава показаха сърцати умения в българските народни танци, но истинска изненада беше кратката пиеса за деца, обсебени от технологиите. Със свежо чувство за хумор и вещо познаване на младежкия сленг те иронизираха взирането в екраните. И получиха заслужени аплодисменти от публиката пред сцена „Раковина“ в Морската градина.

Организаторите на фестивала „Арлекин“ благодариха на община Варна и на кмета Иван Портних за поредната изключителна подкрепа. Партньори на събитието от самото му основаване са и БДЖ, които всяка година превозват участниците във фестивала.

Адмирации получи и Геотехмин. Индустриалната група не само е финансирала придобиването на професионални умения в областта на киното и телевизията за 40 младежи, ами и всички участвали в създаването на лентите, представени на „Арлекин“ присъстваха лично на фестивала.

Българчета от всички краища на Украйна представиха авторска пиеса за пристрастеността към технологиите 

Възторжените думи на Лили Спасова и Катя Герджик добавиха пламък в и без това приповдигнатата атмосфера на фестивала, а председателят на журито Магдалена Гигова увери участниците, че щом присъстват на „Арлекин“, те вече са победители.

медиен фестивал „Арлекин“

Варненските младежи се включиха в откриването с ярките си таланти: Златина Петрова взриви сцената с танц. Даниел Вичев показа невероятни възможности в бийтбокса. А Мойра Янкова убеди присъстващите, че ненапразно вече е приета да учи оперно пеене във Виенската консерватория.  Катерина Полякова,  Джанис Мицова и Мая Петрова също показаха гласови възможности.

Андреа от Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М.В. Ломоносов“, чиито ученици не пропускат „Арлекин“, тържествено разряза филмовата лента и даде начало на конкурсната програма. Така тя спази традицията, създадена от основателя на фестивала акад. Хачо Бояджиев.

медиен фестивал „Арлекин“