Джон Малкович ще е почетен гост на FEST 2020 в Белград

От 28 февруари до 8 март сръбската столица Белград ще бъде домакин на 48-ия Международен филмов фестивал FEST. Голямата звезда на кинофорума тази година ще e холивудският актьор Джон Малкович, който ще присъства на закриването на FEST и ще изнесе музикално-сценичния пърформанс “Music Critic”. Спектакълът ще бъде съпътстван от музиката на нашумелия цигулар и композитор Алексей Игудесман, който е известен с необичайните си аранжименти и изпълнения на творби от Моцарт, Бетовен и Шопен. На специална церемония Малкович ще получи и наградата „Beogradski pobednik”  за цялостен принос към филмовото изкуство.

Джон Малкович

На FEST в Белград, чийто слоган тази година е „Колекционери на емоции“, ще бъдат представени общо 96 премиерни филма. В основната програма ще се състезават 20 филма от Сърбия, Франция, САЩ, Иран, Италия, Гърция, Словения, България, Бразилия, Чехия, Северна Македония, Судан, Суадитска Арабия, Хърватска, Дания и Колумбия. Българското предложение в състезанието ще е последния филм на режисьора Стефан Командарев – „В кръг“ (копродукция на България, Сърбия и Франция), който ще има премиера на 5 март в Комбанк дворана.

Филмите ще бъдат оценявани от петчленно международно жури в състав: словенския актьор Sebastian Cavazza, сръбската актриса Наташа Нинкович, хърватската режисьорка Дана Будисавлевич, немския актьор Клеменс Шик (познат от филмите „Казино Роял“ и „Критична точка“) и сръбския филмов режисьор Nikola Ljuka – носител на наградата за най-добър режисьор на FEST 2016 за филма си „Влажност“. Журито ще определи наградите в следните категории: най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добра мъжка роля, най-добра женска роля и най-добър дебют.

От тази година на FEST ще има и нова програма наречена FEST-Focus, в която ще бъдат представени филми на млади и обещаващи режисьори от всички балканските държави. За първи път пък публиката ще има възможност да гласува за най-добрия европейски филм от основната състезателна програма, а наградата ще бъде осигурена от Делегацията на ЕС в Сърбия.

Един от специалните гости на FEST 2020 ще бъде френския режисьор и сценарист от гръцки произход Коста Гаврас, който през 2019 бе почетен на кинофестивала във Венеция за изключително оригиналния си принос към съвременното кино. В Белград той ще получи наградата за цялостен принос „Beogradski pobednik” и ще представи последния си филм „Възрастни в стаята“, разказващ за финансовата криза в Гърция и адаптиран по книгата на бившия министър Янис Варуфакис. Компания на Гаврас ще прави и главния актьор в лентата, гръцкия актьор Christos Loulis.

В сръбската столица специално за FEST идват още немския актьор Аугуст Дийл (познат от филмите „Гадни копилета“, „Фалшификаторите“ и „Агент Солт“) и канадския режисьор Атом Егоян (два пъти номиниран за „Оскар“  и шест пъти за „Златна палма“). По време на кинофорума ще бъде прожектиран и последния филм на Егоян – „Почетен гост“, чиято премера бе на фестивала във Венеция.

Официален тийзър към спектакъла на Джон Малкович “Music Critic”: