Фестивалът „Арлекин“- с официално откриване и звездно жури

Деси Добрева, Етиен Леви  и още популярни имена определят победителите в международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“

10-тото, юбилейно издание на фестивала „Арлекин“ даде своя старт с вълнуваща церемония във Варненска градска художествена галерия. Със силни аплодисменти и шумно одобрение, посетителите на откриването и участниците във фестивала, приеха анонсирането на членовете от журито тази година. За пръв път към екипа професионалисти се присъедини любимата българска изпълнителка Деси Добрева, която успя да съчетае журирането в „Арлекин“ с многобройните си музикални ангажименти. Към нея, отново като млад член на журито се добави и името на Екатерина Маринова- ЕКА МOE– български музикант и композитор, която наскоро се завърна от чужбина, за да продължи кариерата си на родна земя. По традиция екипът журиращи  е предвождан от Етиен Леви, а от Италия, чрез онлайн комуникация, участие в оценяването ще вземе и Дарияна Куманова.

Откриването на уникалния по рода си фестивал бе съпроводено и с връчването на благодарствен приз на лицата и институциите, подкрепяли фестивала през годините. Сред наградените бяха Иван Портних- кмет на Варна, Владица Димитров- кмет на община Цариброд, вестник „България сега“- Чикаго  и още от знаковите фигури с решаваща  роля за развитието на международния форум. Пълният списък може да видите на сайта на фестивала:

http://arlekinfest.com/arlekin2021.html

Специално за фестивала от Цариброд пристигнаха: Зоран Джуров-председател на общинския съвет Цариброд  и Драган Йовичич- директор на радио-телевизионен център Цариброд.

Тази година вниманието към „Арлекин“ е особено голямо, тъй като освен с юбилейния си формат, състезателната програма изненадва и с нова категория: мултимедия, създадена в училищна среда.

Участниците са в голямо очакване и за ексклузивните уъркшоп събития, през трите фестивални дни. Заниманията ще обхванат: композиране на музика, сценично поведение, музика за вокални изпълнители. Специалните „майсторски класове“ за пореден път ще затвърдят ползотворните връзки, които фестивалът създава между професионалисти, работещи в областта на медиите, изкуството и културата и младите хора, които се докосват за първи път до тези сфери, най-често в училище. По традиция в деня на закриването на „Арлекин“, на 3 юли 2021 г. от 19.00 часа на лятната сцена в археoлогическия музей в град Варна, ще се проведе конкурсът „Киното – моя любов, моя песен“, който ще се излъчи по национална медия в България и в Сърбия.